Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Dječak usavršio solarnu tehnologiju uz pomoć Fibonaccijevog niza

  • Subota, 17 Siječanj 2015 19:08
  • Pročitano 1331 puta

Trinaestogodišnji dječak Aidan Dwyer dobio je ideju kako znatno poboljšati tehnologiju solarne energije. Njegova ideja je toliko revolucionarna da bi mogla „izbrisati“ dosadašnji dizajn ravnih solarnih panela.

Piše: Slaven Eterović

Naime, mladi Aidan je otkrio spiralnu matematičku formulu u stablima koja se temelji na Fibonaccijevom nizu. Kada je prepoznao taj zanimljivi uzorak u granama drveća, počeo je primjenjivati to znanje na solarnim panelima koje bi moglo povećati iskoristivost sunčevih zraka na solarnim panelima na nov, učinkovitiji način.

Otkrivanje uzoraka u deblima stabala - Fibonaccijev niz

Fibonaccijev nizNa jednom zimskom, planinarskom izletu, Aidan je primijetio nešto jedinstveno u vezi grana drveća. Nakon što je prikupio mnoge fotografije različitih stabala, počeo je primjećivati interesantan uzorak među nasumce odabranim granama i lišćem. Shvatio je kako ukupni uzorak svih grana stabala sliči spirali. Također je pronašao matematički model koji se krije iza te spirale grana. Kako bi bio uspješniji u daljnjim istraživanjima, izgradio je testne modele.

Nakon iscrpnog istraživanja, Aidan je otkrio uzorak koji se temelji na nizu brojeva što je izumio srednjovjekovni matematičar Fibonacci. On je uzorak otkrio prilikom eksperimenta s matematičkim puzzlama. Kroz rješavanje problema s brzinom razmnožavanja zečeva kroz vrijeme, Fibonacci je prepoznao određen redoslijed brojeva. Izumio je matematički model koji počinje s nulom i jedan.

Zbroj dva susjedna broja u nizu tvori sljedeći broj u tom nizu. Tako dobijemo niz koji počinje s brojevima 1,1,2,3,5,8,13,21… Taj Fibonaccijev niz i njegovi omjeri se redovito pojavljuju u prirodi i mnogim oblicima života. Aidan je sam primijetio kako se taj obrazac može pronaći u sjemenkama suncokreta, drugim biljaka i životinjama, ali i u sastavu ljudskog tijela, pa čak i samom svemiru.

Aidan je zamijetio da stabla drveća sadrže slični obrazac temeljen na Fibonaccijevom nizu. Zapravo, grane drveća slijede Fibonaccijevu formulu. Dao je primjer stabla hrasta gdje su grane raspoređene u dva do pet nizova. Pet grana koje se spiralno kreću oko debla trebaju dva puta do iste početne točke na samom deblu. Slični obrasci se pojavljuju i kod brijesta, bukve, vrbe i badema samo u većem ili manjem broju tih uzoraka.

Korištenje spiralnog uzorka u solarnoj tehnologiji

konstrukcija Aidana DwyeraU pokušaju da bolje razumije značenje tih uzoraka, Aidan je pretpostavio da je glavni cilj lišća prikupiti što više sunca za proces fotosinteze. Kako bi testirao svoju ideju, Aidan je kreirao model s malim stablima i solarnim panelima. Postavio je te mini panele u spiralni oblik po Fibonaccijevom nizu koji je uočio među drvećem.

Vodeći računa o naponu i struji, Aidan je testirao svoj spiralni dizajn i ravne solarne panele nekoliko mjeseci. Na posljetku je otkrio da je Fibonaccijev solarni (spiralni) panel daleko učinkovitiji od običnog ravnog panela. Spiralni uzorci prikupljaju prosječno 20 posto više napona i apsorbiraju 2,5 više sati sunca dnevno.

Još uzbudljiviji su bili rezultati tijekom zimskog solsticija kada je sunce na najnižoj točci na nebu. U tom vremenu, Fibonaccijev dizajn je prikupio čak 50 posto više sunca od ravnih panela! Aidan je spomenuo i neke druge prednosti spiralnog dizajna kao što je zauzimanje manje prostora u urbanim područjima gdje je prostor vrlo ograničen. Također smatra kako njegov dizajn ne bi trebao prikupljati toliko kiše i snijega već biti puno otporniji na vremenske neprilike od dosadašnjih ravnih solarnih panela!

Ocijeni sadržaj
(6 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream