Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Alge kao izvor energije

  • Srijeda, 03 Lipanj 2015 09:32
  • Pročitano 1379 puta

Budućnost nije teško zamisliti, dovoljno je samo pogledati sve nevjerojatno kreativne načine na koje se alge mogu koristiti – kao izvor svjetlosti, energije, boje, pa čak i muzike.

Ovi futuristički koncepti alternativne bioenergije zasnivaju se u potpunosti na algama,  a već su testirani u posebno konstruiranim solarnim panelima, automobilima, kućama, tekstilima, interaktivnim cyber vrtovima…

Prvi automobil na svijetu kojeg pokreću alge

algaeusZamislite svijet u kojem automobili rade pomoću algi umjesto fosilnih goriva. Takva budućnost i nije daleko, a na ulicama je već Algaeus, automobil koji koristi alge kao gorivo.

Algaeus je zapravo Prius koji koristi sirove alge kao gorivo, a proizvodi ga tvrtka Sapphire Energy. Zvuči nevjerojatno, ali ovaj automobil može proputovati SAD, od obale do obale, sa samo 25 litara goriva!

Latro Lampa koju napajaju alge

latro lampaOva čudesna lampa koja se sama napaja koristi sunčevu svjetlost, CO2 i vodu da proizvede svjetlost! Latro lampa je projekt Mike Thompsona, a u sebi sadrži komoru sa algama koja koristi ugljični dioksid iz vašeg daha za proizvodnju energije.

Možete jednostavno staviti lampu na sunce, puhnuti u nju par puta i promatrati je kako svijetli. Kako je to moguće? Istraživači su otkrili da se električna struja može stvoriti u algama pomoću fotosinteze. Lampa ima bateriju koja pohranjuje energiju koja se sama generira tijekom dana, kako bi mogla raditi i noću.

 Zgrade prekrivene algama

zgrada s algamaThe Institute of Mechanical Engineers predviđa budućnost u kojoj će zgrade biti obložene algama i to ne samo za svrhu proizvodnje energije, već i za upijanje stakleničkih plinova CO2 iz okolnog zraka.

Oni tvrde da bi se zapečaćene posude sa algama mogle dodati na postojeće zgrade za proizvodnju biogoriva. Ovaj koncept se čini realnijim i bližim budućnosti od ostalih ultra-futurističkih koncepta eko gradova.

 Solarni paneli od algi

solarni panel s algamaOd vozila koje vozite do odjeće koju nosite, koncept solarnih panela bi mogao u budućnosti imati primjene u skoro svim sferama života. Veliki istraživački projekt na Sveučilištu Instituta za Proizvodnju (IFM) istražuje potencijalne koristi solarnih panela od algi – u nauci i industrijskom dizajnu.

Dizajneri su oblikovali način na koji danas živimo, stvorili su kultne proizvode i promijenili izglede svih industrija – Solarni paneli od algi im nude mogućnost da dizajniraju i oblikuju naučna istraživanja i novu, eko budućnost.

 Alge koje sviraju

noisy jellyIako nije najpraktičnija primjena algi, svakako je jako zabavna i zanimljiva. Francuski studenti Marianne Cauvard i Rafael Pluvinage su iskoristili agar-agar (crvena alga) za proizvodnju muzike.

Pod naslovom “Noisy Jelly ‘, projekt se sastoji u oblikovanju gela, koji se pravi od agar-agar algi, u geometrijske oblike koji stvaraju zvuk kada se dotaknu.

(izvor: pixelizam.com)

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream