Koristimo kolačiće Za pružanje boljeg korisničkog iskustva.

Nastavkom pregleda stranice, prihvaćate uvjete i korištenje kolačića. Saznajte više

Slažem se

Istina o sintetičkim vitaminima I.dio

  • Ponedjeljak, 13 Listopad 2014 13:46
  • Pročitano 1907 puta

Nakon dugog tretmana raznim sintetičkim lijekovima, mnogi liječnici pripišu na recept i neki kompleks vitamina kako bi se organizam nakon bolesti oporavio. Te vitamine ćete jednostavno kupiti u ljekarni, uzimati ih u propisanim dozama i opet biti zdravi kao prije.

Piše: Ivona Živković

Još treba napomenuti kako će vam liječnici kod uzimanja vitamina savjetovati da ne pretjerujete s njima jer može doći do hipervitaminoze. Mnogi su u svojoj praksi takve slučajeve i imali.

Nažalost, kada su ovi vitalni nutrijenti u pitanju, neka saznanja o njima su jednostavno istrgnuta iz povijesti medicine te zauvijek "pokopana" daleko od očiju stručne javnosti i studenata medicine.


Royal Lee - zataškano istraživanje

Royal LeeTo se dogodilo sa mnogim istraživanjima vitamina rađenim sve do šezdesetih godina 20. stoljeća. Jedan od pionira koji se ovom tematikom ozbiljno bavio je i američki stomatolog Royal Lee. On se zapitao odakle nastaje karijes kod ljudi i zašto je učestaliji kod djece koja su inače podložnija bolestima.

Lee nije ovjenčan nikakvom nagradom i za njegove radove je malo tko uopće čuo. Ali su ga zato čitavog života teško proganjali američki sud i Federalna agencija za hranu i lijekove - FDA, koja je čak uredila da mu sud zabrani sva istraživanja o vitaminima te ih je morao i uništiti. Radilo se o njegovim proučavanjima vitamina tijekom 20 godina. 

Njegove tvrdnje da skoro sve bolesti nastaju zbog pothranjenosti i da se određenim vitaminima i mineralima mogu liječiti mnoge bolesti, proglašene su teškim šarlatanstvom, pri čemu je posebno naglašena činjenica da je on bio samo stomatolog i to bez prakse. Ali istina je da je Royal Lee bio vrlo studiozan u svemu čime se bavio, da je razmišljao široko te da je u svemu želio doći do samog temelja.

Nažalost, Royal Lee ne samo da je bio ispred svog vremena već je imao i moćnog protivnika, a to je teško korumpirana američka državna administracija koja je radila (i danas radi) pod pokroviteljstvom moćnog prehrambenog i kemijskog industrijskog kompleksa. Ne samo da oboje proizvode sintetičke lijekove i "vitamine", sintetičku hranu te napitke, već su nakon Drugog svjetskog rata, uzeli pod svoju kontrolu i medicinsku edukaciju i izdavačku istraživačku djelatnost.

Zato se danas u SAD i u Europi na studiju medicine više pažnje posvećuje liječenju sintetičkim lijekovima, dok se ljudski organizam izučava analiziranjem mrtvih organa i tkiva (anatomija i histologija) te se ne više radi razlika između sintetičkog i pravog vitamina. Ali vitamin C nije askorbinska kiselina, a vitamin E nije tokofereol, dok vitamin A nije retinol itd.

Što su u stvari vitamini?

Što su vitaminiLaički se djelovanje vitamina najlakše može usporediti sa dobro skuhanom i ukusnom pilećom juhom. Kako bi bila privlačna za jelo, mora se pripremiti tako da se svi sastojci kuhaju određeno vrijeme. Neki sastojci se ne mogu jesti ukoliko termički nisu dobro obrađeni (npr. meso, krumpir) dok se, primjerice mrkva može, pri čemu kuhanjem dobiva sasvim drugačiji ukus, ali i drugu hranljivu vrijednost. 

Peršin i luk se mogu jesti sirovi, ali nisu baš prijatni za čulo ukusa u velikim količinama. Tu su onda i razni začini koji služe da konačni ukus juhe bude potpuno drugačiji od svih ovih pojedinačnih ukusa. No, pravi učinak je kad se oni pomiješaju i to je onda juha koju možemo jesti sa guštom.

Nešto slično se događa sa vitaminima. Zapravo jedan vitamin nije nikakvo pojedinačno molekularno sjedinjenje ili supstanca, čak ni kompleks sjedinjenja ili supstanci, već proces u kome se određeni sastojci iz čitavog vitaminskog kompleksa nađu u međusobnoj elektro-biokemijskoj interakciji na određenoj temperaturi (u ljudskom organizmu se "kuhaju" na 37 stupnjeva Celzijusovih) kako bi svakoj stanici omogućili transport i prihvat nutrijenata koji sadrže elektrone. Ovaj proces se odigrava i kod biljaka i kod životinja. Samo je stupanj termičke obrade različit.

Dakle, vitamini su samo biološki kompleksi u trenutku njihove aktivnosti. Njihova aktivnost ovisi od okruženja u kojem stupaju u elektro-biokemijske interakcije, odnosno od sredine u kojoj se biokemijski aktiviraju. Ova vitaminska aktivnost se dešava samo kada su ispunjeni svi uvjeti i kada su prisutni svi neophodni faktori za njihov rad. Tada je njihovo djelovanje sinergijsko.


"Funkcionalnost" vitamina

Funkcija vitamina u tijeluTako je još Royal Lee zapisao da vitamin A predstavlja: "...jedan radni proces koji se sastoji od nutrijenta, enzima, koenzima, antioksidansa i aktivatora tragova minerala."

Vitamini su živa kompleksna forma koja je aktivna ili se može aktivirati u određenim uvjetima i niti jedan njen fragment se ne može izolirati i nazvati vitaminom. Takvi izolirani fragmenti ne mogu biti vitaminski funkcionalni u organizmu, a samim tim nema ni vitaminskog (vitalnog) procesa. Da bi stanica u organizmu uzela nutrijente iz vitaminskog kompleksa koji uvijek sadrži i minerale u tragovima, ovaj kompleks se mora aktivirati, odnosno mora postati živ.

Ukoliko dođe samo do simulacije ovakve aktivnosti, kada stanica zbog sličnosti oblika molekula uzima sintetički fragment vitamina, to neće predstavljati funkcionalan unos nutrijenata, a može dovesti i do toksikacije. Sintetički vitamini to upravo i jesu, kemijske kopije fragmenata prirodnog vitaminskog kompleksa, ali izdvojene iz kompleksa i onda kamuflirane u molekule istog oblika koji se tako ubacuju u proces hranjenja stanica. Ali oni nisu hrana već otrov za stanicu.

Dakle, ukoliko u juhu ubacite rezance od rafiniranog brašna, vi ćete na taj način ubaciti felerične mrtve molekule koje će se vremenom negdje taložiti u organizmu jer će ih stanice odbacivati kao otpad. Rafinirano brašno i rafiniran šećer nemaju polje elektrona te su njihove molekule mrtve.

Industrijska proizvodnja hrane - vrlo unosan posao

Unosan posaoFunkcionalni vitamini u živom organizmu su samo kompletni vitaminski kompleksi koji su živi. I to je prirodna hrana čovjeka u "Rajskom vrtu". Plod voća ili povrća direktno ubran sa grane ili iščupan iz zemlje (kroz koje još protiču elektroni).

Nažalost, kapitalistička filozofija stvaranja profita učinila je da se i proizvodnja hrane tretira isključivo kao biznis koji donosi profit. Bjesomučno oranje iscrpljene zemlje i uzgajanje goveda i živine hranjenih koncentratima i hormonima, učinilo je da prirodnog vitaminsko-mineralnog kompleksa nema više niti u prirodnoj hrani.

Stvaranje umjetnog, sintetičkog otpada zadalo je posljednji udarac čovječanstvu koje se počelo ozbiljno suočavati sa pothranjenošću. Dakle, industrija proizvodi ogromne količine ukusne hrane, ali u njoj nema vitalnih, hranjivih nutrijenata.

O tome kakve su pogubne posljedice ovog biznisa počeo je shvaćati i Royal Lee čim se susreo s knjigom dr. Harvey W. Wiley-a, bivšeg direktora državnog američkog Ureda za kemiju. Wiley je bio njegov posljednji direktor sve do 1912., kada je smijenjen, a ured ukinut. Razlog je taj što se ova institucija na čelu sa Wileyem žestoko suprotstavila plasiranju na tržište hrane i pića sa opasnim sastojcima.

Njegov stav je bio sljedeći: "Nijedan prehrambeni proizvod u našoj zemlji neće imati tragove benzoeve kiseline, sumporne kiseline ili sulfata i ni najmanji sadržaj stipse niti saharina, izuzev za medicinske potrebe. Nijedno bezalkoholno piće ne treba sadržavati kofein ili teobromin (koji se nalazi u zrnima kakaoa). Nijedno izbijeljeno brašno ne smije ići u trgovine. Naša hrana i lijekovi moraju biti u potpunosti lišeni ijednog oblika krivotvorenja i lažnog etiketiranja. Proizvođači hrane i posebno prehrambeni kombinati trebaju posvetiti svu svoju energiju poboljšanju javnog zdravlja i promoviranju sreće u svakom domu tako što bi proizvodili pšenično brašno od cijelog zrna, neusitnjeno žitno brašno i krupno brašno."

Takvim stavom on je praktično poveo spor protiv Coca-Cole. Zato je umjesto Ureda za kemiju, korumpiran državni vrh donio zakon o osnivanju Agencije FDA.

Na mjesto direktora postavljen je podobniji doktor Elmer Nelson koji je imao mnogo fleksibilniju filozofiju po pitanju prehrane, iskazanu njegovom tvrdnjom: "Potpuno je nenaučno izjaviti kako je dobro hranjeno tijelo spremnije oduprijeti se bolesti nego slabije hranjeno. Moje mišljenje je da ne postoji dovoljno eksperimenata koji bi dokazali da je nedostatak nekih nutrijenata u prehrani nešto što stvara prijemčivost bolestima". (Elmer Nelson MD, Washington Post). Od tada do danas FDA nepogrešivo radi u interesu profita privatne farmaceutske i prehrambene industrije.

Ocijeni sadržaj
(8 puta ocijenjeno)
Molim Vas prijavite se ako želite komentarati članak

Alternativa.hr je vaš portal u alternativu namijenjen informiranju javnosti, poticanju zdravog i pozitivnog življenja, zajedništvu i sreći. Čitajte, gledajte i dijelite sadržaje te doprinosite širenju kvalitetnih informacija i ideja svojim dobronamjernim komentarima i člancima :)

 

alternativa fb stranice  alternativa google plus stranice  alternativa youtube stream